Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 4 са жертвите на мощния трус в Тайван

Последствия от труса в Тайван, 3 април 2024 г.
Снимка: АФП

Най-малко четирима души са загинали, а над 50 са ранени при земетресението с магнитуд 7,2, което разлюля източното крайбрежие на Тайван. Това е най-силното земетресение в района от 25 години.

Епицентърът на труса е бил на около 18 километра южно от тайванския град Хуалиен и с дълбочина 15 км. Съобщава се за множество частично срутени или силно наклонени сгради в града. В столицата Тайпе са усетени и поредица вторични трусове. Училищата евакуираха учениците си на спортните игрища.

Спряно е движението на влаковете на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото. Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват, че земетресението е предизвикало огромни свлачища в планините. Има срутени мостове и разрушени пътища. Все още не е известен размерът на щетите.

Над 87 000 домакинства в Тайван са останали без електричество. Двете атомни електроцентрали в страната не са засегнати от земетресението.

Тайванските власти съобщиха, че опасността от цунами до голяма степен е преминала. Китай и Япония предложиха да окажат помощ на Тайван.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна