Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Божков е обвинен в опит за изнасилване, подбудителство и опит за умишлено убийство

Васил Божков в Съдебната палата - 5 септември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата обяви, че е приключило разследването срещу Васил Божков по т. нар. дело за криминални престъпления.

Бизнесменът ще бъде изпратен на съд за изнасилване, подбудителство към умишленото убийство на бизнесмена Йордан Динов и към опита за умишлено убийство на Манол Велев.

От държавното обвинение съобщиха, че е прекратено наказателното производство срещу петима от обвиняемите, за които преди три години се твърдеше, че са част от ръководена от Божков организирана престъпна група, тъй като събраните доказателства за това не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е било защитимо пред съда.

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу бизнесмена, като това може да стане едва след като изтече срокът за обжалване пред Софийския градски съд на постановлението за частично прекратяване на делото, уточняват от прокуратурата.

От държавното обвинение съобщиха, че е прекратено наказателното производство  срещу петима от обвиняемите, за които преди три години се твърдеше, че са част от ръководена от Божков организирана престъпна група, тъй като събраните доказателства за това не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е било защитимо пред съда.

От частично прекратеното мегаразследване са отделени материали, съдържащи данни срещу Васил Божков за подбудителство към убийството на застреляния миналата година Алексей Петров. Според прокуратурата, данните са свързани с неупешния атентат срещу Петров  през 2015 година. По случая - година по-късно в Софийската градска прокуратура е образувано дело и сега материалите, свързани с бизнесмена, са присъединени към него.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени