Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През март в частния сектор на САЩ бяха разкрити 184 хил. работни места

Снимка: adpemploymentreport.com

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през март 184 000 нови работни места след тяхно повишение със 155 000 през февруари (възходяща ревизия от 140 хил.) и при очаквания за по-слабо увеличаване на заетостта с около 150 хиляди, показва последният доклад за заетостта на ADP (Automatic Data Processing Inc.).

Това е най-солидното увеличаване на новоразкритите работни места от юли 2023 г., което е сигнал за продължаващо оживление на пазара на труда в САЩ въпреки агресивното повишаване на лихвите на Федералния резерв с общо 525 базисни пункта от март 2022 г. до юли 2023 г. и запазването им оттогава насам на рекордни нива между 5,25 и 5,50%.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повиши през март със 142 000, докато в производствения сектор бяха добавени 44 000 работни места с оглед най-вече на 33 000 новоразкрити работни места в строителството, на 8 000 в минно-добивната промишленост и на едва 1000 в промишлеността.

Същевременно годишният растеж на заплатите стабилизира през март на февруарското ниво от 5,1%, което е най-слабото повишение от повече от две години насам, според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца. Нарастването на заплащането на сменилите работата обаче се ускори за втори пореден месец, като през март скочи до 10,% от 7,6% месец по-рано.

"Докладът за март беше изненадващ не само по отношение на увеличенията на заплатите, но и за секторите, които ги регистрираха. Трите най-големи увеличения за сменили работата са в строителството, финансовите услуги и производството. Инфлацията се охлажда, но нашите данни показват, че заплащането се увеличава както в сектора за производство  на стоки, така и в услугите", коментира главният икономист на ADP Нела Ричардсън.

Проучването на ADP е факт само два дни, преди в петък да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през март, като осредните прогнози са за повишаване на новоразкритите неселскостопански работни места с около 200 хиляди през трети месец на настоящата година след увеличение с 275 хиляди през февруари.

Нивото на безработица пък се очаква да остане непроменено в 3,9%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна