Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силното земетресение в Тайван е повредило част от оборудването на производителя на чипове TSMC

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силното земетресение, което разтърси Тайван рано сутринта в сряда, е повредило част от оборудването на производителя на електронни чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, но повечето машини са се върнали към нормалното си работа в рамките на деня.

Технологичният гигант в областта на полупроводниковата електроника е основен доставчик на чипове за Apple и Nvidia.

"Общото възстановяване на уредите и машините в нашите фабрики достигна повече от 70 процента в рамките на 10 часа след земетресението", заявиха от най-големия производител на чипове в света късно в сряда, съобщават "Файненшъл таймс" и списание Fortune.

TSMC посочи, че "ключовите инструменти", включително оборудването за ултравиолетова литография, не са били повредени в резултати на силното земетресение.

"TSMC използва всички налични ресурси за пълно възстановяване", се посочва в изявлението на компанията.

Вчера най-големият производител на електронни чипове в света евакуира за кратко персонала от някои от заводите си след силното земетресения от 7,2 по скалата на Рихтер, което удари остров Тайван.

По-късно през деня обаче от TSMC отбелязаха, че евакуираните служители са започнали да се връщат на работните си места.

Тайван е от първостепенно значение за световната икономика и пазари и е признат преди всичко за производството на повечето от модерните полупроводници в света. Всички евентуални щети от силното земетресение се следят внимателно за потенциални ефекти върху технологичната продукция, като се има предвид, че островът формира повече от половината от световния пазар на лаптопи, дънни платки и мрежови устройства, отбелязва Блумбърг.

Друга голяма полупроводникова компания - United Microelectronics Corp. съобщи, че е евакуирала някои съоръжения в Синчу и Тайнан, градове в западната част на Тайван. Компанията спря работата на някои машини за производство на чипове и заяви, че работи за пускането на тези машини отново онлайн.

Председателят и главен изпълнителен директор на трети технологичен гигант - Acer Inc. Джейсън Чен пък каза, че няма съществено въздействие върху оперативния бизнес на компанията в резултат на земетресението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна