Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак е готов да изтегли Великобритания от Европейската конвенция за правата на човека

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че контролът на нелегалната имиграция е по-важен от членството в Европейската конвенция за човешките права, което е сигурен знак, че той е готов да загърби международните ангажименти на Обединеното кралство само и само да осъществи депортирането на мигранти в Руанда, пише "Таймс".

Премиерът намекна, че ако Страсбург блокира опита му да депортира търсещи убежище на Острова, той е готов да оттегли страната от конвенцията, което ще зарадва десницата в Консервативната партия. В същото време твърдата му позиция, че няма да позволи "чуждестранен съд" да се намеси в британската политика, което е "фундаментално за британския суверенитет", както се изрази, ще предизвика тревога като цяло в неговата партия, след като някои министри от кабинета предупредиха да не се напускат Европейската конвенция за човешките права, коментира "Таймс".

Въпреки увеличаването на потока от малки лодки с мигранти през Ламанша от началото на тази година, Сунак заяви, че е твърдо решен да контролира нелегалната имиграция и че говори като човек, който идва от семейство на имигранти.

"Страната ни е изградена върху идеята за справедливост. Това е основно за нашия национален характер. Разбира се, ние сме гостоприемни и толерантни хора и моята лична история е пример за това. Всичко обаче трябва да бъде честно и не е правилно, когато някои прескачат опашката, идват тук незаконно и след това оказват натиск върху обществените услуги", изтъкна Сунак.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна