Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на търговския дефицит на САЩ през февруари до 10-месечен връх въпреки рекорден износ

Търговският дефицит на САЩ се разшири през февруари за трети пореден месец, достигайки 10-месечен връх, въпреки че износът нарасна рекордно, но вносът скочи до 16-месечен връх.

Дефицитът на САЩ при международната търговия със стоки и услуги се разшири през февруари с 1,9% до 10-месечен връх от 68,9 млрд. долара от 67,6 млрд. долара през януари и при пазарни очаквания за отрицателен търговски баланс в размер на 67,3 млрд. долара, показват последните данни на Бюрото за икономически анализи, публикувани в четвъртък.

Разширяването на дефицита е в резултат на свиване на излишъка при търговията с услуги с 1,6 млрд. долара до 22,5 млрд. долара, докато дефицитът при търговията със стоки се сви с 300 млн. долара до 91,4 млрд. долара.

Вносът на стоки и услуги се повиши през февруари с 2,2% до 331,9 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от октомври 2022 г., докато износът се увеличи с 2,3% до рекордните в историята 263 млрд. долара.

Дефицитът на САЩ с Китай се сви през февруари до тримесечно дъно от 21,9 млрд. долара, докато дефицитът с Мексико се разшири до рекордните 15,3 млрд. долара.

Търговският дефицит вероятно няма да окаже негативно влияние върху БВП през четвъртото тримесечие, като осреднените прогнози са за икономическия растеж от 2,5% на годишна база след експанзия с 4,9% през третото тримесечие.

Разширяването на дефицита вероятно ще окаже известено негативно влияние върху растежа на брутния вътрешен продукт на САЩ през първото тримесечие на 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна