Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Иран не е изстрелвал ракета по Израел само от собствената си територия. Крие се зад своите проксита"

Доц. Боян Хаджиев: Пряк военен сблъсък на Иран с Израел е твърде рискован

"Израел губи политическата война"

| Интервю
доц. Боян Хаджиев
Снимка: Весела Владкова

"Иран не е изстрелвал ракета по Израел само от собствената си територия. Крие се зад своите проксита. Израелците имат своите основания, използвайки разузнавателна информация, да се опитват да обезглавят ръководството на Революционната гвардия и на шиитските милиции, които наводниха Близкия изток". 

Това обясни пред БНР доц. Боян Хаджиев, преподавател по Международни отношения в УНСС.

Ирански официални лица обещаха твърд отговор на израелската въздушна атака срещу посолството на Иран в Дамаск, при която бяха убити висши командири на Революционната гвардия. Израел не коментира нападението.

Растат опасенията от разрастване на войната в Близкия изток, която води Израел срещу ислямисткото движение "Хамас" и съюзниците на групировката заради очакван отговор на Иран.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран потвърди смъртта на двама високопоставени генерали при израелската ракетна атака снощи. Според базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека жертвите са "осем иранци, двама сирийци и един ливанец - всички бойци, нито един цивилен". Оттам поясниха, че убитият генерал Мохамад Реза Захеди е командвал спецчастите "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия в Сирия и Ливан.

"Иран изстрелва ракети срещу Израел - чрез Хамас, чрез Хизбулла и всички шиитски милиции. Нормално е когато една държава се защитава и е обградена от този шиитски екстремизъм, да се опита да управлява рисковете за своята сигурност". 
Иран се превърна в основен стожер на палестинската съпротива, отбеляза доц. Хаджиев.
"Превзе говореното за палестинците, за Газа. Арабските държави отидоха на заден план. Иран може би е най-безкомпромисният противник на Израел в региона. Този сблъсък е очакван". 

Иран движи своята прокси война чрез групировките, които използва, посочи доц. Хаджиев. 

"Има сериозни санкции и вътрешни проблеми. На самите млади иранци им омръзна да ги мобилизират и изпращат в различни милиции. Един пряк конфликт с Израел може да увелечи вътрешноикономическите проблеми, може да доведе до по-големи затруднения на режима да оцелее. Иранците са изключително добри в своята непряка страгия в Израел и в изнасянето на шиитската революция в целия Близък изток". 

Пряк военен сблъсък на Иран с Израел е твърде рискован, каза експертът. 

"Може да очакваме по-голяма мобилизация от Хизбулла, както и удар от друга милиция, например от Сирия. 

Иранците ще продължат да използват своите прокси милиции и да се опитват все повече да задушават Израел".

САЩ се дистанцират от нападението на Израел в Сирия, отбеляза той.

Видя се, че Иран е гърбът на нападението на Хамас на 7 октомври, с което започна войната, посочи доц. Хаджиев.

"Саудитска Арабия и Израел бяха близо до това да подобрят отношенията и да се сближат. В същото време Русия се опитваше да сближи Иран и Саудитска Арабия. Атаката на Хамас дойде и всичко замръзна".

Израел, като цяло, губи политическата война, обясни доц. Хаджиев.  

"Атаката срещу хуманитарния конвой е  доказателство за това, че тактическите дейстивя на един войник имат изключително големи политически последствия на стратегическо ниво". 

Доц. Хаджиев коментира реториката на Кремъл относно случващото в Близкия изток.

"В Кремъл са много добри в това да не говорят какви точно са нещата, а да ги представят по определен начин. Неща, които те правят в Украйна, са опаковани като специална операция, като атака срещу нацисти. Когато техни съюзници правят атаки на  израелска територия, за това се говори като за нещо, което е оправдано. Отговорите на Израел, които са за осигуряване на сигурност, са разглеждани като военни престъпления. Изключително двулично и цинично е поведението на Русия. Те са добри в създаването на концепции, които да манипулират общественото мнение и международния геополитически дискурс".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна