Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във фамилията музиката е закон

2
Минко Ламбов и Джони Илиев
Снимка: радио София

Минко Ламбов и Джони Илиев за концерта на 8 април по повод Световния ден на ромите - Симфониета София + Джаз формация София + Венци Благоев: 


"Концертът е с ромска музика - Джони е наш солист (МЛ). Правим го за втора година, трети концерт, с много любов. (ДИ). Това, което правим е с аранжимент за Симфоничен оркестър. С Венци сме като сиамски близнаци. Има фънк, джаз, на моменти рок и на места дори по-твърдо.

Джони е самороден талант, много години е работил и се е развивал, учил е музика, големият им брат Румен ги е натискал да свирят (той е баща на прекрасния млад пианист в Испания Роберто Руменов). За пръв път работихме преди 14 години, издадохме албум (слушаме откъс), той игра в рок-опера в ролята на Дявола. (МЛ)

При нас във фамилията музиката е закон, аз съм най-малкият брат и знаех, че мечтите се сбъдват - от сватбени тържества до WOMEX. В България няма реклама, имам 4 чанти с отзиви в пресата. (ДИ)

Парчето, което слушаме звучи по невероятно друг начин, хората казват, че е като сън. Залата е за около 400, сцената е голяма, има и аван-сцена, това, което истински ме впечатли е саундът, много е хубав. (МЛ)

Участвал съм в най-големия проект за ромска музика с испански музиканти, Есма Реджепова, "Джипси куинс & кингс", заедно с "Фанфаре Чокърлия". Имаме проект за мюзикъл с либрето с испанските китаристи и фламенко-танцьори и румънската духова формация.

Искаме да покажем, че ромите могат да правят неща с такава художествена и емоционална стойност, нещата са авторски, дори и старите песни обличаме в нови дрехи. В наши песни няма пошли текстове и лоши послания." (слушаме Paro Sono)

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна