Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър и Ливан ще си сътрудничат в управлението на миграционните потоци

Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.
Снимка: АФП

Кипър и Ливан ще си сътрудничат за ефективно управление на миграционните потоци със "същественото съдействие" и в координация с Европейската комисия. За това се договориха президентът на Кипър Никос Христодулидис и ливанското политическо ръководство на среща днес в Бейрут.

Проблемът с незаконните мигранти е общ за Кипър и Ливан и трябва да се решава съвместно, чрез координирани действия от тях, потвърдиха в разговора си президентът Никос Христодулидис и министър-председателят на Ливан Наджиб Микати, съобщи правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Двете страни са постигнали "взаимен ангажимент" за подобряване на управлението на миграцията в диалога днес, който според говорителя е бил "много конструктивен".

Ръководството на Ливан осъзна спешната необходимост и се ангажира да засили наблюдението и разкриването на мрежи за нелегален трафик на мигранти, се отбелязва в официалното съобщение на Никозия за посещението. Това бе едно от основните искания на Кипър към съседната страна.

Дискусиите на ниво ЕС за оказване на значителна финансова помощ на Ливан чрез ново споразумение продължават, заяви президентът Христодулидис, като подчерта, че изпълнението на тези намерения зависи и от резултатите на мерките на двете страни за справяне с имиграцията и увеличените потоци към острова. 

Усилията за това ще продължат и с предприемането на действия между Ливан и ЕС, посочи още правителственият говорител.

Въпросът за миграцията и Ливан ще бъде обсъден и на неформалния Европейски съвет на 18 и 19 април.

Само за изминалата една седмица Кипър посрещна рекорден поток от Ливан - 15 лодки с над 800 сирийци. По данни на вътрешното министерство през първите три месеца на годината близо 2500 нередовни мигранти са пристигнали в една от най-малките страни-членки на ЕС по море.
По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна