Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин: С Москва трябва да сме на страната на справедливостта

Сергей Лавров и Ван И в Пекин, 9 април 2024 г.
Снимка: БТА

Първият дипломат на Китай заяви днес, че Пекин ще засили стратегическото сътрудничество с Москва и че двете страни трябва да застанат на страната на честността и справедливостта. Ван И заяви това на среща с руския си колега Сергей Лавров в Пекин, предаде АФП.

Лавров пристигна в Китай за двудневна визита в понеделник – двете страни се стремят да засилят дипломатическите връзки на фона на руската война в Украйна.

Русия и Китай през последните години увеличават контактите си, а стратегическото им партньорство само се увеличава след инвазията в Украйна.

Но анализатори казват, че Китай държи надмощието в отношенията с Русия, а то нараства със задълбочаването на международната изолация на Москва.

На срещите днес външният министър Ван И обеща: "Китай ще подкрепя стабилното развитие на Русия под ръководството на Путин".

"Пекин и Москва ще продължат да засилват стратегическото сътрудничество на световната сцена и ще си осигуряват силна подкрепа един на друг", каза Ван и допълни:

"Под силното ръководство на президента Путин руският народ ще има светло бъдеще".

Лавров на свой ред благодари на Китай за неговата "подкрепа" след скорошното преизбиране на Путин на поста на избори с предрешен победител:

"Резултатите от вота потвърдиха дълбокото доверие на руския народ в нашия лидер и в продължаващите местни и външни политики".

Лавров посочи още към западния натиск над двете страни и осъди "незаконните санкции", които "по най-груб начин" нарушават международните норми.

"Тази политика започва активно да се прилага и към Китай", каза той и обвини Запада, че се опитва да попречи на "икономическите и технологични възможности за развитие на Китай с цел елиминиране на конкуренцията".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени