Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва заради опасения за ирански удар по Израел

Петролът отново започна да поскъпва от вчера насам заради подновени опасения за разширяване на конфликта в Близкия изток с оглед на евентуална атака срещу Израел от Иран или свързани с него формирования.

Към 12.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 0,32% към 90,80 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,3% към 86,50 долара за барел, след като през вчерашната и двата типа фючърси поскъпнаха с над 1%.

Това стана факт, тъй като САЩ и техните съюзници смятат, че подобен удар на Техеран срещу Израел е неизбежен след последвалата подобна вербална заплаха от страна на Иран в отговор на израелската атака срещу ирански дипломатически комплекс в Сирия през миналата седмица, съобщава Блумбърг.

В сряда върховният лидер на Иран - аятолах Али Хаменей повтори обещанието да отмъсти на Израел за удара по дипломатическия комплекс в Дамаск. Въпреки това, началникът на военноморските сили зави наскоро, че страната няма да блокира Ормузкия проток, основен търговски път за близкоизточния петрол.

Иран е третият по големина производител в ОПЕК, произвеждайки около 3 милиона барела петрол на ден, който доставя главно в Азия, напомня агенцията.

Междувременно последният кръг от преговори за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" засега не е дал резултати.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Новото поскъпване на петрола е факт, въпреки че данните на Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) показаха, че запасите от суров петрол в страната са се увеличили с 5,841 милиона барела през миналата седмица до най-високи нива от юли 2023 г. Това е и най-солидно повишение на запасите от два месеца насам и над пазарните прогнози за 2,366 милиона барела.

Вчерашните данни за по-силно ускоряване на инфлацията в САЩ през март пък парираха очакванията за скорошно първо понижение на лихвите от страна на Федералния резерв (през юни или юли), като сега пазарите вече оценяват подобен ход едва през септември и само две съкращения на американската основна лихва до края на 2024 г.

Едни по-продължителен период на запазване на лихвите на рекордни нива обаче може да охлади допълнително икономическия растеж, което пък да доведе до по-слабо търсене на петрол и до потенциално ограничаване на поскъпването на "черното злато".

Петролът поскъпна с почти 18% от началото на годината, тъй като геополитическото напрежение се комбинира с намаляването на доставките от ОПЕК +, целящо "стабилизиране на пазара" (повишаване на цените).

Много от най-големите стокови търговци по света и водещи банки на Уолстрийт вече прогнозират по-нататъшно поскъпване на петрола, като някои виждат възможност за връщане на петрола Брент към 100 долара за барел. 

Macquarie Group обаче прогнозира, че петролът Брент ще навлезе в "мечи пазар" (на намаляващи цени) през втората половина на годината, като настоящите високи ценови нива е малко вероятно да се задържат, ако геополитическите събития не доведат до действителни прекъсвания на доставките.

"Настоящата геополитическа среда продължава да оказва подкрепа на цените на петрола", посочи от своя страна Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия на ING Groep NV в Сингапур. "Въпреки това, по-нататъшното поскъпване на петрола изглежда ограничено,  без да има нов катализатор за това движение или по-нататъшна ескалация на конфликта в Близкия изток", добави той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени