Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: България привлече капитали от около 200 млн. евро благодарение на "Три морета"

Снимка: Прессекретариат при президента

Преодоляването на различните кризи изисква свързаност на държавите от Централна и Източна Европа, посочи президентът Румен Радев, който участва във Вилнюс в деветата среща на върха на инициативата "Три морета". Домакин на форума е държавният глава на Литва Гитанас Науседа. 

Инициативата обединява 13 държави от Европейския съюз, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. 

Целта на "Три морета" е да насърчи социалното и икономическото развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез конкретни проекти, които да подобрят транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона. 

"Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – Covid-19, енергийна, войната в Украйна. Тези кризи доведоха до драматично прекъсване на доставките".

Посочи президентът Румен Радев и добави, че преодоляването на кризите изисква свързаност между държавите в региона. Предизвикателство пред инициативата остава липсата на достатъчно средства във фонда за инвестиции, да се работи по мащабни инфраструктурни проекти. Преди 4 години България вложи 20 милиона евро във фонда:

"Успяхме да привлечем капитали в размер на около 200 млн. евро в транспорта и енергетиката".

София беше домакин на шестата среща на върха на „Три морета“ през 2021 година. По времена на българското председателство страната ни предложи да се създаде иновационен фонд в рамките на инициативата.

"По този начин България дава своя принос за развитието на конкурентоспособността и устойчивото развитие на целия регион".

По време на президентския панел във Вилнюс българският държавен глава посочи, че от решаващо значение е Инициативата да остане фокусирана върху въпроси от практическо значение, които ще засилят сближаването в целия Европейски съюз. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна