Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев ще удостои с почетния знак на президента военни пилоти

Снимка: БГНЕС

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката държавният глава Румен Радев ще удостои военни пилоти с Почетния знак на президента. Те получават отличията за значим принос за развитието на българската авиация.

Сред отличените е генерал-лейтенант Стефан Попов - началник на Главния щаб на Военновъздушните сили в периода 1997-2002 г., завършил пилотската си кариера с прелетени 2500 часа на седем типа самолети.

Почетния знак на президента получава и генерал-майор Евгени Манев, началник на Военна академия "Г. С. Раковски" от 2003-2008 г. Като пилот има прелетени повече от 3000 часа, основно на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29.

Сред отличените са заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник Динко Динков, както и подполковник Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища.

По-късно в Централния военен клуб в София президентът Румен Радев ще участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.  

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще поздрави личния състав на Военната академия "Г. С. Раковски" за патронния й празник и 112-ата годишнина от нейното създаване. В тържественото събитие ще участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна