Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш британски военен министър предлага войски за Украйна, но не на фронта

Лондон
Снимка: pixabay

Обединеното кралство трябва да обмисли изпращането на войски в Украйна за обучение и друга подкрепа на украинските сили във войната с Русия, но далеч от фронтовата линия, каза бившият министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи. Той също така каза пред Скай нюз, че Великобритания трябва да бъде по-добре подготвена за война във време на нарастващи заплахи.

В интервю за медията Джеймс Хийпи повтори призивите за незабавно увеличаване на разходите за отбрана, за да се запълнят пропуските в отбранителните способности.

По повод на казаното за това, че Великобритания трябва да бъде по-добре подготвена за война, той допълни, че това може да стане и чрез възстановяване на големите "стратегически резервистки сили" от хиляди ветерани, на които може да се наложи да служат отново по време на национална криза.

Хийпи, който обяви, че се оттегля като депутат след предстоящите общи избори в страната, заяви, че ще работи до последния си ден за това разходите за отбраната да станат 2,5% от БВП в най-скоро време и до 3% през 2030 година.

Той призова Обединеното кралство и неговите съюзници да отидат още по-далеч с изпращането на различни видове оръжия на Киев, докато украинската армия се опитва да удържа подновените руски атаки. 

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени