Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският външен министър: Търсим най-добрия ден за признаване на палестинската държава

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви, че правителството търси най-подходящия ден, за да признае независимостта на Палестина като държава. Според него "сериозността на ситуацията означава, че не може да се чака още дълго".

Попитан дали може да посочи конкретна дата за признаването на Палестина, министър Албарес отговори, че това ще е решение на премиера Педро Санчес, който ден по-рано обяви, че страната му е готова за тази стъпка.

В интервю за един от телевизионните канали външният министър посочи, че е най-добре това да стане едновременно с други европейски партньори, но дори и това да не се случи, Испания ще го направи възможно най-скоро. 

Според него единственото, което липсва за обща позиция е "резолюцията на Съвета на министрите". 

"Това, което се случва в Газа, не е въпрос на идеология, а на човечност. Говорим за 2 милиона и 200 хиляди души в хуманитарна, критична и катастрофална ситуация", добави той. 

Коалиционният партньор на социалистите в правителството - "Сумар" подкрепи инициативата за признаването на Палестина, докато опозицията в лицето на Народната партия призова това да стане заедно с други важни европейски държави, а от крайнодясната "Вокс" категорично възразиха срещу идеята. 

В същото време Израел предупреди испанското правителство, че подобно признаване би било равносилно на "възнаграждаване" на тероризма. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени