Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Великобритания и Франция предупреждават да не се пътува до Иран, Ливан, Израел и Газа

Карта на Израел и палестинските територии
Снимка: АП/БТА

САЩ, Великобритания и Франция издадоха предупреждения към гражданите си да се въздържат от пътуване приз следващите дни до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии, след като Иран заплаши с ответни мерки след израелски удар по иранското консулство в Сирия преди 10 дни. Берлин и Москва призоваха за сдържаност. 

Германската авиокомпания "Луфтханза" удължи временното преустановяване на полети към и от Техеран до събота. 

Подп. Джонатан Конрикус - бивш говорител на израелските военни, заяви за Би Би Си: 

"Иран има значителни възможности за извършването на терористични атентати срещу т.нар. "меки цели" на Израел в чужбина, най-вероятно в Европа и Югоизточна Азия. Вторият вариант е пряк ракетен удар от Иран по Израел, което би било огромна ескалация на конфликта. Израел ще отговори на подобна атака, но мисля, че това би накърнило интересите на Иран". 

CBS News пък цитира официални представители на Съединените щати, според които се очаква Иран да предприеме "голяма атака" срещу Израел още днес. Атаката може "евентуално да включва повече от 100 дрона и десетки ракети, насочени към военни цели в страната".

Източници на американската новинарска телевизия казаха, че атаката е "неизбежна", въпреки че Иран може вместо това да вземе решение за по-малък удар. Те също така предупредиха, че ще бъде трудно за Израел да отблъсне една широкомащабна атака. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна