Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се готви за скорошно директно нападение от Иран

Израел се подготвя за пряко нападение от Иран, в отговор на израелския удар отпреди 12 дни, при който бяха убити седем ирански военни офицери. Според американски представители, иранската атака може да стане реалност в следващите 24 до 48 часа.

Иран се зарече да отмъсти на Израел за убитите военни командири, които загинаха при удар по иранското посолство в столицата на Сирия - Дамаск на първи април. 

Двама представители на американската администрация са заявили за Си Би Ес Нюз, че голямо иранско нападение срещу Израел се очаква дори още днес и е вероятно то да включва над 100 дрона и десетки ракети по военни цели в еврейската държава. Източници на американската новинарска телевизия казаха, че атаката е "неизбежна", въпреки че Иран може вместо това да вземе решение за по-малък удар. Те също така предупредиха, че ще бъде трудно за Израел да отблъсне една широкомащабна атака.

А "Вашингтон пост" цитира ирански представител, според който върховният лидер аятолах Хаменей все още не е решил окончателно, тъй като се опасява, че Израел ще прихване ракетите и ще отговори с голям удар по иранска инфраструктура от стратегическо значение.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е призовал чуждестранните си партньори да използват възможностите, с които разполагат, за да успокоят Иран. Сред тях са външните министри на Турция, Китай и Саудитска Арабия, според говорителя на държавния департамент Матю Милър. САЩ са поискали от европейските си съюзници "да изпратят ясно послание към Иран, че ескалация не е в техен интерес, нито в интерес на региона или на света". Блинкън е разговарял и с министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, като е заявил твърдата подкрепа на Вашингтон за Израел срещу заплахи от Иран.

Подполковник Джонатан Конрикус - бивш говорител на израелските военни, заяви за Би Би Си:

"Иран има значителни възможности за извършването на терористични атентати срещу т.нар. "меки цели" на Израел в чужбина, най-вероятно в Европа и Югоизточна Азия. Вторият вариант е пряк ракетен удар от Иран по Израел, което би било огромна ескалация на конфликта. Израел ще отговори на подобна атака, но мисля, че това би накърнило интересите на Иран".

Американският държавен департамент предупреди американците в Израел да не напускат големите градове, които са по-добре защитени от ракети, благодарение на отбранителната система "Железен купол".

Индия и Франция също издадоха предупреждения към гражданите си да се въздържат от пътувания през следващите дни до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии. Лондон, Берлин и Москва призоваха Иран за сдържаност. Германската авиокомпания "Луфтханза" удължи временното преустановяване на полети към и от Техеран до събота включително. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна