Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преносим зелен град и други иновации на фестивала Нов европейски Баухаус

Снимка: Лили Големинова

Като градско радио, нас много ни вълнуват намесите в градската среда. Именно тя, в комбинация с архитектурни иновации, с културни пърформънси и различни изразни средства или с активното участие на гражданите, е събрана в момента в Брюксел за фестивала Нов европейски Баухаус.

Самото място събрало всичко това е много интересно – така нареченият Парк на петдесетгодишнината, със създаването на който се отбелязват 50 (тогава) години на Белгия като независима държава. След това, вече през 1888, за Международното изложение на науката и индустрията, е построен и дворец в неокласически стил, около който сега са разположени няколко впечатляващи музея – на автомобилите, на авиацията и Кралския музей за изкуство и история. Тук се намира третата най-богата колекция от мумии в света (след тези в Египет и на Британския музей). Именно сред коли, самолети и картини – на открито и на закрито – са подредени градските намеси, визуализирани по различен начин.


Темата на фестивала Нов европейски Баухаус 2024 е текстилът (четвърти по вредни емисии сектор и трети по използване на водни ресурси и земя), текат дискусии на високо ниво как да се преборим със свръхконсумацията, как да променим мисленето на хората и да има повече и по-качествено рециклиране. През целия ден текат различни спектакли, които свързват градския дизайн и изкуството, сетивен театър, представят се апликации, благодарение на които всеки може да на прави нов дизайн на градска точка, има щандове, демонстриращи цяла палитра от наистина зелено и артистично мислене. Българската следа тук е шишеяда, представен от „БГ бъди активен“, заедно с концепцията им за спортни събития без отпечатък.

На открито има няколко впечатляващи инсталации - преносим зелен град, изчистена бамбукова композиция и гъсеницата (caterpillar), която комбинира иновативно дизайнерско мислене с устойчиви материали.


Хубаво е да си припомним какво се крие зад това понятие Нов Европейски Баухаус, а именно че водещите принципи са устойчивост, включване и красота, и начините те да бъдат в хармония. Това е начинът идеите и целите на Зелената сделка да бъдат плавно пренесени в реалния ни живот, а ние, европейците, да можем да си представяме и мечтаем, заедно да изграждаме пространства или да променяме съществуващите, да се грижим за тях и те да бъдат достъпни за всеки. И ако това ви звучи прекалено нереално или захаросано, то можете да погледнете финалистите в категориите, в които тази вечер ще бъдат връчен наградите за Нов Европейски Баухаус  и ще се убедите, че такива градски намеси и промени се случват (разбора се, с финансовата помощ на различни инструменти и на бизнеса).

Тази година сред финалистите има един български проект, софийски при това - „От бетон до култура“ (Concrete to Culture) на фондация „Колектива“, който превърна покрива на един бизнес център в място за концерти, гледане на филми, представления, празници, давайки ново пространство на хората. И на предните издания техни проекти бяха финалисти (Реките на София) или дори отличени (Danube Lab Design миналата година).Сега се борят за наградата в категорията „Възвръщане на чувството за принадлежност“ (Regaining a sense of belonging) в раздел „Шампиони“ (всяка категория има номинации за шампиони, тоест вече утвърдени организации и нови звезди).Има десет номинирани проекта в тази категория, като останалите са от Португалия, Финландия, Испания, Латвия, Нидерландия, Малта, Словения и Босна и Херцеговина. Да, сред финалистите в петте категории има и проекти от държави извън ЕС като Сърбия, както и от Украйна. Възстановяването на Украйна в посока на този различен, включващ и удобен градски дизайн е другата водеща тема на фестивала.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Лили Големинова
По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна