Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силсила Махбуб, Рим Хамза и Ян Добрева: Дълбоко вътре в нас има една родина

3
Силсила Махбуб, Рим Хамза и Ян Добрева
Снимка: Добринка Добрева

В рубриката “Родина зад граница” на "Нощен Хоризонт" гостуват Силсила Махбуб от Афганистан, Рим Хамза от Сирия и Ян Добрева от България. 

Те са част от мултикултурен музикален проект, с който пресъздават традициите на своите държави. 

Това са артисти, които пеят на различни езици, показват, че в изкуството няма граници, разказа Силсила и допълва, че в тези три часа на сцената се виждат и разкошни носии и вкусни храни. 

Рим живее в България от 6 години, много и харесва тук заради топлите хора, спокойствието и природата. В концерта се представи с арабски песни от Северна и Южна Сирия, въпреки че говори много добре български език. 

Това е като божествен оркестър, в който всеки инструмент звучи със своя собствен глас, но когато са в хармония те звучат като едно, всеки е със своя нюанс и цвят но заедно те са единни заради изкуството. 

Концертът на 12 април е преплитане между български, индийски и арабски език. Различни традиционни песни звучат в една палитра, но в центъра винаги стои посланието за любовта.  

Поводъ е мюсюлманският празник Рамазан Байрам, който е ден на всеобщо опрощение независимо от религиозната или етническа принадлежност.

Силсила Махбуб, Рим Хамза и Ян Добрева

Освен за сцената, трите момичета споделят своето мнение за бежанците в българското общество.

Според Силсила Махбуб за съжаление отново има група хора, които протестират срещу идването на бежанци в България. 

"Протестът беше точно за това, че не искат мигранти. Влизаме в Шенген и очакваме политическа промяна, но е малко странно след толкова време, през което ние се опитваме да говори за добрите примери, които не се виждат. Навсякъде има добри и лоши хора. Не може заради един или двама, които правят неприятни неща да казваме, че всички са не добре дошли".

На Рим Хамза също й тежи да се показва само негативното за бежанците, защото според нея: " Ние трябва да вземем най- доброто от тази страна".

"Дълбоко вътре в нас има една родина, в която изгрява сърцето на любовта. Там всички сме единни, смята Ян, която вижда в своя мироглед всички като деца на майката земя. И още:

В България, ние сме благословени, че в нашата няма война и имаме възможността да приютим нашите братя и сестри от други държави и земи. Трябва да сме благодарни за този шанс. Когато ти се дадат възможности да помагаш и да даваш път, това е огромен дар".


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна