Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Монтана за общественика протойерей Йордан Попов

Снимка: Любо Андреев, БНР

В Художествена галерия "Кирил Петров" беше представена изложба за протойерей Йордан Попов, подготвена от Държавен архив - Монтана. В 10 табла са показани документи и снимки, които отразяват жизнения, служебния и обществения му път, сподели началникът на архива Ангелина Емилова.

"Най-интересна е снимката, на която свещеникът показва как се жъне с коса, като в същото време на снимката не се вижда, но аз го знам този факт, го наблюдава самата княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис Трети, която в този момент е на посещение в село Дългоделци".

За историческия принос на отец Йордан Попов, автор на брошурата: "Моите спомени от септемврийските събития 23-28 IХ 1923 год., станали в град Фердинанд и околията", сподели на срещата - разговор журналистът  Георги Ангелов. Книжката е издадена през 1931 година.

Специални гости на събитието бяха внуците професор Николай Илиев и Ивана Гекова - деца на сина на свещник Попов, летецът подполковник Богдан Илиев.

Спомените си от отец Йордан Попов за уроците по природолюбие и науколюбие, сподели проф. Илиев:

"Той разбираше, че без наука, без знания няма как да се развиваме и да помагаме на себе си и на другите. Тези неща съм ги запомнил".

Отец Йордан Попов е задържан след събитията в Унгария през 1956 г., и изпратен в лагера на остров Белене, където умира на 9 януари 1959 г.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна