Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4000 шарана бяха пуснати в Гребния канал в Ямбол

Снимка: БТА

Поредно зарибяване беше извършено на Гребния канал в Ямбол. От години на водоема се практикува единствено спортен риболов. От 15 април до 1 юни е в сила забрана за риболова в цялата страна, припомнят от Агенцията по рибарство и аква култури.

Зарибяването на Гребния канал е с материал, дарение от стопанството в село Скалица, подчерта заместник-директорът на ИАРА Ясен Киров. "Във водоема бяха пуснати над 4000 шарана, всеки с тегло около 200-300 грама". 

Гребният канал, който е в рамките на града, е привлекателно място за рибарите от региона и се зарибява поне два пъти годишно. "Тук е на принципа „хвани - пусни“ - всяка уловена риба, независимо от състоянието ѝ, трябва да се пусне обратно във водата", обясни Киров.

Служители на Агенцията всекидневно извършват проверки за бракониери във всички водоеми в областта. „Ежедневни са проверките на колегите, както през деня, така и вечерта, имаме специални уреди за нощно наблюдение и така гледаме да опазим рибния ресурс както на гребния канал, така и в цялата област“, подчерта Киров.

По време на забраната на риболова в страната между 15 април и 1 юни нарушителите ги очакват глоби от 1500 до 3000 лева за физическите лица и от 2000 до 4000 лева, за юридически лица, припомни Ясен Киров.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени