Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти на протест срещу промени в Закона за опазване на околната среда

Снимка: За да остане природа в България

Екоактивисти организират днес протест, с който настояват да бъдат оттеглени законопроектите за опазване на околната среда и за устройство на територията. Според активистите предложените промени от ГЕРБ и ДПС обезсмислят процедурите по оценка на въздействието върху околната среда и блокират ключови механизми за опазване на природата и здравето на гражданите.

В София протестът е насрочен за 12 часа на пл. "Независимост".

Жители на общините Септември и Пазарджик ще се включат в националния протест срещу предложението за изменение на Закона за околната среда и водите и Закона за устройство на териториите. 

Според протестиращите това ще се ограничи възможността на хората по места и еко организациите да се противопоставят при изграждането на замърсяващи производства в регионите. 

Протестът ще започне в 16 часа при село Варвара - на разклона към Родопското дефиле. Недоволството ще е мирно и няма да се затварят пътни участъци, каза председателят на Сдружение "Къркърия" Йоанна Петрова, която посочи, че протести ще има и в София, Варна и Пловдив:

"Защото в момента ГЕРБ и ДПС са внесли предложение за изменение на законите за околна среда и устройствените територии чрез Закона за инвестициите. Сред нещата, които искат да направят, е да увеличат сроковете в деловодството и така искат да обезвластят общините и да може директно със заповед на министър или на областен управител те да могат да преустройват устройствените планове на дадените общини. Пледираме към всички народни представители просто да кажат "не". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени