Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oбсъждат сирийската миграция към Кипър на следващия Евросъвет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Искането на Кипър и редица страни членки за преоценка на статута на Сирия във връзка с миграцията ще бъде в дневния ред на предстоящата в сряда и четвъртък европейска среща на върха, съобщиха от правителството в Никозия след проведения в неделя телефонен разговор между президента Никос Христодулидис и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Непрекъснато нарастващите миграционни потоци от сирийци към Кипър ще бъдат обсъдени на Европейския съвет на 17 и 18 април, посочи в изявление правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Решението на правителството заради засиления натиск да спре разглеждането на молбите за убежище във всички случаи на кандидати от Сирия е взето въз основа на законодателството на Евросъюза, уточни Летимбиотис.

Европейските лидери ще обсъдят и инициативата на Кипър, подкрепена вече от редица страни-членки, за обявяване на райони в Сирия за сигурни, което ще позволи репатрирането на сирийски мигранти в тях.

Никос Христодулидис и Урсула фон дер Лайен са се договорили също така да посетят заедно Ливан във връзка с предоставянето му на европейска финансова подкрепа за спиране на миграционните потоци.

От началото на годината досега 2700 мигранти, основно сирийци, са пристигнали в Кипър по море, при около 180 души за същия период миналата година, съобщи вътрешното министерство.

Само за последните два дни четири нови лодки с близо 200 мигранти достигнаха острова.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна