Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е зле!

4
Peela
Снимка: Samuel Järvinen

"Notbad" ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela", издаден на 8 март 2024 година.

Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани), Мико Антила (перкусии, кийборди, вибрафон), Джими Алрус (саксофон) и Оливер Картунен (бас китара). Участват и гост музикантите: тромпетистът от САЩ Рафа Постел, контрабасистът Филемон вон Нумерс и саксофонистът Сами Лепониеми.

Съвсем млади – родени в края на 90-те години и началото на Милениума, "Peela" създават музика, която е твърде зряла и дълбоко осмислена. Разностранните музикални пиеси, преливащи в жанровете джаз, фънк, рок и нео-соул, от балади до бързи и на моменти твърде експресивни композиции, доставят неизмеримо удоволствие. Всеки един член от групата е изключителен инструменталист, а свирейки заедно, представят една цялостна картина на завършеност и съвършенство, в която липсва борба за надмощие.

Тяхната музикалност, талантът, както и академичните им качества, се забелязват още с първите акорди на всяка една от композициите и биха впечатлили не само професионалния музикант, творящ в областта на джаза, но със сигурност и непретенциозния слушател.

"Peela" е създадена през 2016 година от китариста и композитор Йоханес Гранрот. Две години по-късно се ражда дебютният им албум "Layers", последван от "Stepping Stones" през 2020 година. Албуми, в които младите музиканти представят собственото си виждане за съвременна музика.

В момента всички членове от "Peela" все още са студенти и изучават джаз в академията "Сибелиус" в Хелзинки.

Какво ли чудо би бил четвъртият им пореден албум, след като завършат обучението си?

Сами ще си отговорите на въпроса, когато чуете "Notbad" в предаването "Музикална мрежа" на 18 април, четвъртък, от 11.00 ч. по програма "Христо Ботев".

Снимките са предоставени от група "Peela", фотограф Samuel Järvinen 
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени