Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в Кипър - по-скъпо агнешко, но по-евтини яйца

Снимка: БГНЕС

С по-скъпо агнешко месо и по-евтини яйца посрещат Великден в Кипър, съобщиха от Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Проведеното от нея проучване на цените на основните продукти за празничната трапеза е обхванало 156 търговски обекти в цялата страна.

Най-голямото повишение е при цената на зехтина - със 106% спрямо миналогодишния Великден. Значително поскъпва традиционното за празничната трапеза агнешко месо. Цената му достига 12 евро за килограм, което е ръст от над 10% спрямо миналата година. Повече ще платят потребителите и за традиционните великденски тестени изделия. Кипърските "флауни" са с около 3% по-скъпи, а козунакът – с над 7%.


В същото време стойността на великденската трапеза се балансира от намаления на цените на редица други необходими за нея продукти. Рекорден спад от 45% отбелязва цената на полските краставици, а при оранжерийните той е 28%. С почти 25% по-евтино спрямо миналата година се продава слънчогледовото олио. Яйцата струват с 9% по-малко.

Основните продукти за Великден попадат в групите стоки, които по решение на правителството в момента са освободени от ДДС. Нулевата ставка важи за хляб, яйца, захар, месо, зеленчуци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна