Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСУЛ възстанови животоспасяващи костно-мозъчни трансплантации за деца

УМБАЛ "Царица Йоанна -ИСУЛ"

Детската онкохематология в ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации, след като те бяха временно прекъснати заради липсата на медицински сестри. Това съобщиха от столичната университетска болница. 

Доц. Боряна Аврамова: Възобновяваме костно-мозъчните трансплантации на деца в ИСУЛ

Преди няколко дни е направена първата трансплантация на 3-годишно момиче с коремен тумор. 

Костно-мозъчните трансплантации се прилагат като лечение на деца с левкемия и болести на кръвта, както и при лимфоми и солидни тумори. 

Годишно около 30 българчета имат нужда от такава трансплантация чрез собствени клетки или такива от донор.

Възстановяването им в Детската онкохематология ще спести пари на държавата, обясни в подкаста на националното радио "В центъра на системата" доцент Боряна Аврамова, началник на клиниката.

"Когато изпращаме пациенти за трансплантация или за друг вид лечение, което тук не правим, а в чужбина, държавата плаща много по-големи суми за тези пациенти", добави тя.

Тъй като са високоспециализирани дейности тези трансплантации изискват обучен персонал. Особено значение имат медицинските сестри, допълни доцент Аврамова.

"От 2 месеца се опитваме да възстановим броя на сестрите поне в санитарния минимум, в който да можем в момента, в който има пациент за трансплантация да отделяме поне една сестра през деня, която да се занимава с трансплантираните пациенти. Очаква се през първите няколко месеца да бъдат направени няколко трансплантации. На по-късен етап се планира въвеждането на модерна клетъчна терапия за децата", коментира още Аврамова.

Предстои възстановяване на пансиона към онкохематологията, който не работи от 4 години, а в момента се дооборудва.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна