Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк е удостоен с престижна награда в Рим

Илхан Кючюк с посланик Тодор Стоянов.
Снимка: Елена Шаханова

В зала "Zuccari" на италианския Сенат се състоя церемония по награждаването на българския евродепутат Илхан Кючюк с престижната международна награда "Джовани Малагоди". Тя е учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди" е се връчва за първи път. 

На тържеството присъства посланикът на нашата страна в Рим Тодор Стоянов, сенатори и официални лица свързани със събитието. Като негов домакин от страна на Сената се изказа сенатор Иван Скалфарото.

Изказвания, с които бе представен животът и значението в международен план на лидера и в европейски аспект - либералът Джовани Малагоди, направиха също представители на фондация "Луиджи Ейнауди" на Европейския либерален форум и др. Бе посочено, че учредената международна награда на името на бившия председател на Сената Джовани Малагоди, се присъжда на българския евродепутат за това, че посвещава живота си в разпространяване на високи принципи на свобода и отговорност в резултат на учението на Джовани Малагоди. 

Илхан Кючюк благодари за високата чест и подчерта, че Европа се нуждае от корекции, защото е важно за младите хора, да бъде място за просперитет и мир.

Пред БНР евродепутатът заяви:

"Надявам се тази награда, освен за европейските либерали, да допринесе за задълбочаване на взаимоотношенията между България и Италия. Традиционно ние имаме много дълбоки отношения и наистина се надявам, че и тази награда ще добави още един елемент към тези дълбоки, исторически връзки, които имаме с Италия". 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени