Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК предложи на президента да насрочи нов избор за общински съветници в Хасково

Сградата на Община Хасково
Снимка: haskovo.bg

Президентът да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково, предлага в свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи БТА.

В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от Общинска избирателна комисия (ОИК) – Хасково. Към преписката е приложено копие на решение от 9 април т.г. на ОИК – Хасково, с което уведомява ЦИК да направи предложение до президента за насрочване на нов избор за общински съветници в община Хасково. Приложено е и копие на решение на Върховния административен съд (ВАС), с което оставя в сила решение от 1 февруари по описа на Административен съд – Хасково за обявяване за недействителен изборът на общинските съветници в община Хасково от произведените на 29 октомври 2023 г. избори, обявен с решение от 30 октомври 2023 г. на ОИК – Хасково.

В решението на ЦИК пише, че решението на ВАС е окончателно, поради което съгласно Изборния кодекс е налице основание за произвеждане на нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково.

БТА припомня, че на 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково. До това решение се стигна, след като първоначално шест партии и коалиции поискаха касиране на вота заради нарушения. Административният съд в Хасково разпореди повторно преброяване на изборните резултати от всички 151 секции в общината и съдебно-статистическа експертиза.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна