Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

| Интервю
Снимката е илюстративна.

"България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто.

Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада, които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година.

"В Британска Колумбия ги организираме за 5-и пореден път, но за първи път те се правят в град Салмън Арм", добави Панова и обясни как са избрали именно този град:

"За моя изненада миналата година открихме, че там в една от фермите се прави кисело мляко по български стил. Заинтригувахме се защо го правят – дали има българи там, дали имат български корени. Оказа се, че тази ферма е купена преди повече от 40 години от датчани, които са решили да донесат най-хубавите неща от Европа в Канада, когато са се преселили. Едно от тях е било българското кисело мляко".

По традиция на Дните на България се представя един град от България. Тази година това ще е Русе.

"Културата в България я разпространяваме насам. Правим България видима в Канада", изтъкна генералният консул на България в Торонто в интервю за предаването "Преди всички".

Даниела Добрева – вицепрезидент на Българо-канадското дружество в Британска Колумбия, отбеляза, че повече от 20 години помагат за интеграцията на българите в Канада. По думите ѝ в тези райони живеят повече от 6000 българи.

"Грижим се за по-голямата разпознаваемост на България в нашата провинция", каза тя допълни, че тези събития създават мостове между културите, насърчават уважението и толерантността и помагат за повишаването на общата осведоменост за глобалните въпроси и различията между нациите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени