Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между "Булгаргаз" и "Боташ"

Радослав Рибарски
Снимка: БГНЕС

Докладът от работата на временната парламентарна комисия, разследваща сключения в началото на миналата година 13-годишен договор между "Булгаргаз" и турския газопреносен оператор "Боташ" за резервиране на капацитет, не влезе в дневния ред на пленарното заседание.

Това предизвика реакции от парламентарните групи.

Депутатът от Борислав Гуцанов от БСП призова докладът да влезе за гласуване, след което да бъде даден на ДАНС и прокуратурата:

"Започваме да мислим, че има други подбуди, не може да има пълно единомислие в комисията и той да не се включва за разглеждане". 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ призова да се внесе доклада тази седмица: 

"Хората да видят дебата и да видят какви скандални споразумения са подписани от служебния кабинет".

Председателят на временната комисия и депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков обясни, че има постъпила нова информация, а сроковете за работа на комисията не са приключили:

"Има новопостъпила информация с гриф, с която съм дал на членовете на комисията да се запознаят. ГЕРБ и аз имаме най-малък интерес този доклад да не влиза в зала. Говорите неща, които са неистини".

Миналия петък депутати от комисията съобщиха, че докладът ще бъде внесен тази седмица в пленарната зала и ще бъде изпратен на ДАНС и прокуратурата. Според членове на комисията "Булгаргаз" е бил ощетен от договора с турската компания с по около 500 хиляди долара на ден.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна