Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Дечев: Няма как да се прави истинска съдебна реформа без промени в Конституцията

"Имаме институции, които се издържат от данъците ни, а работят за частни интереси"

| Интервю
Емил Дечев
Снимка: Борислава Борисова

Имаме институции, които се издържат от нашите данъци, но работата, която те вършат, получавайки заплати от нашите данъците, не е в подкрепа на хората, които им плащат заплатите, а е за частни цели.

Това заяви бившият зам.-министър на правосъдието Емил Дечев, съдия в СГС, в интервю пред БНР.

Той коментира поредицата скандали в правосъдната система, проекта за Закон за Съдебната власт и събитията от последните дни.

Емил Дечев каза, че на "важната среща" на бившия вече гл. секретар на МВР - Живко Коцев, с и. д. главен прокурор Борислав Сарафов присъстват ръководителят на СГП, заместникът му и ръководителят на КОНПИ.

"Очевидно е, че разговорът е за това дело и няколко часа след това Коцев подава оставка. А това най-малко създава впечатление в обществото, че едва ли не прокуратурата кадрува по върховете в МВР. Това е недопустимо", коментира Дечев.

"Две години ДАНС наблюдава контрабанда, изтичат стотици милиони и малко преди изборите решават да се задействат спрямо ръководител на Агенция Митници, наистина това е несериозно. При положение, че са изтекли стотици милиони левове от държавната хазна в частни джобове", изрази съмнения по случващото се Емил Дечев.

Относно продължаване на срока на обществено обсъждане на проекта за Закон за Съдебната власт от Министерство на правосъдието бившият зам.-министър коментира:

"Така изглежда, че има много притеснения по законопроекта, но всъщност те идват от една групичка хора, които навремето бях против закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата. Не е вярно, че съдиите са обезпокоени. Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите никога не са имали становище различно от това на главния прокурор, който и да е той. Настоящият ръководител на Асоциацията на прокурорите придружаваше Гешев в последното му пътуване до САЩ, малко след атентата, защото Гешев не знае английски. Тези две асоциации никога в историята не са имали мнение, противоречащо на ръководителите на следствието и прокуратурата".

Дечев обясни за "Българската съдийска асоциация", че познава четирима, двама от тях са бившият председател на спецсъда и неговия заместник: Организация, която няма собствен живот и се активира, когато трябва да се вземе решение по-важен проект за Съдебната власт. За да се каже, че има мнение, различно от това на Съюза на съдиите.

За проекта на Закона за Съдебната власт Дечев сподели, че не твърди, че е перфектен, но "по време на работа в работната група беше дадена възможност дълго да се разискват проблемите за прокуратурата, свободата на прокурорите, административната свобода, за правомощията на главния прокурор, имаше достатъчно време".

"Този проект е наистина много важен. Промените в Конституцията е само началото на съдебната реформа, няма как да се прави истинска съдебна реформа без промени в Конституцията. Но реформата не може да спре само с тези промени, защото Конституцията е с общи и абстрактни норми и изискват доразвиване в законови и подзаконови нормативни актове. Англия съществува без Конституция, но няма държави без закони", коментира Дечев.

Според него проекта на Закона за Съдебната власт ще се забави с от 1 до 4 години.

"Най-малко възможен е оптимистичен вариант, да бъде оставен така и внесен в НС за гласуване. Това е най-малко възможният вариант", прогнозира бившият зам.-министър на правосъдието.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна