Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна

Снимка: Ройтерс

Очаква се тази събота Камарата на представителите на Съединените щати да гласува предложението за предоставяне на дълго отлаганата военна помощ за Украйна, както и за Израел, съобщи председателят на Камарата Майк Джонсън. Това съобщиха АФП и Ройтерс.

От месеци крайнодясното крило на Републиканците блокира подпомагането на украинските сили. Сега Републиканците представиха нов огромен пакет за военна помощ, който включва около 61 милиарда долара дълго отлагана подкрепа за Украйна, както и над 26 милиарда за Израел, както и 8 милиарда за Тайван.

По-рано в статия във вестник "Уол стрийт джърнъл" американският президент Джо Байдън призова Конгреса да одобри дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна и Израел, като заяви, че съюзниците на Съединените щати се намират в "ключов" момент на конфликти срещу Русия и Иран.

"Макар че и двете страни могат да защитават собствения си суверенитет, те зависят от американската помощ, включително от оръжия, за да го направят. И това е ключов момент", пише Байдън.

А украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от "незабавни" действия от страна на НАТО за укрепване на въздушната си отбрана, след като разговаря с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна