Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

Ще бъде представен на 23 април в Дома на киното

Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението... 

Предпремиерата на филма ще се състои на 23 април, от 18 часа в Дома на киното.
Режисьор е Боя Харизанова, сценаристи Теодора Стоилова-Дончева, Елица Гоцева, Анна Шойлева-Чомакова.

Повече научихме от Теодора Стоилова-Дончева (),  съсценарист на филма.

Тя сподели, че заглавието на лентата се ражда от една реплика на Жана Гендова, съпруга на Васил Гендов, - първият български кинорежисьор на игрален филм, която е част от героите във филма. "Ние бяхме фанатици“, казва актрисата.

"В наши дни думата “фанатици“ е натоварена с много негативни асоциации. В нашия сценариен екип, заедно с режисьорката Боя Харизанова и продуцента Станислав Дончев, размишлявайки върху заглавието, си казахме, че тези хора с техните усилия наистина са били екстремни с тази отдаденост и свръх усилия, с които са се посветили на киното. Това е един вид позитивна екстремност", разкри Теодора Дончева.

В онези години не само обикновените хора не са смятали киното за изкуство, но дори интелектуалците са го приемали първоначално за някакво несериозно развлечение.

"Действително в първите години това е съдбата на киното – смятано е за панаирджийско изкуство, но това изключително бързо се променя, включително и в България", посочи Дончева, разказвайки случай с режисьора Васил Гендов, срещнал големи затруднения да намери актьори за първия си филм “Българан е галант“.

Дори актьори от Народния театър не са искали да се резилят с участие в подобно нещо като филм.

От какво се лишават пионерите в българското кино, какво им костват заниманията с него?

"Коства им много финансови загуби, защото с лични средства са снимали филмите. Всички те са били от добри семейства, много добре образовани в чужбина, самият Гендов произхожда от артистично семейство. По онова време неговият вуйчо Иван Попов е бил звезда в Народния театър. Има период, в който Васил Гендов също е бил актьор там, но се отказва и се посвещава на киното. Но неговата връзка с театъра не прекъсва, защото той и съпругата му са пътуващи артисти. Те влагат средствата,  изкарани от театрални представления, в своя следващ филм", разказа Теодора Дончева.

Сред героите „кино екстремисти“, за които филмът разказва, са още Борис Грежов, Александър Вазов (изключително колоритна личност, племенник на Иван Вазов) и Георги Вазов.

Новият документален филм посветен на пионерите в българското кино е своеобразен поклон към тях, които бяха забравени и пренебрегнати  преди години.

„Изключително много се радвам, че Съюзът на филмовите дейци възобнови своите награди и ги кръсти на името на Васил Гендов, защото той освен всичко останало е и първият председател на Съюза, сформирал го преди 90 години, заедно с Александър Вазов и други съмишленици. Филмът “Кино екстремисти“ е номиниран за наградата на Съюза на българските дейци "Васил Гендов".

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна