Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илва Йохансон: Няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти

Европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон (в средата), министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вляво) и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою (вдясно).
Снимка: БГНЕС

Няма риск България и Румъния да бъдат залети от вълна от нелегални мигранти, заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон след среща в София с вътрешните министри на двете държави. 

Според Йохансон към момента, по оценка на ЕК, няма никакъв риск двете държави да бъдат залети от вълни от нелегални мигранти. Двете държави сътрудничат много добре с Турция по отношение на мигрантите. 

Въпреки това някои ресурси, които в момента се използват от държави-членки за охрана на вътрешните граници, ще бъдат пренасочени към външните граници на ЕС, макар че те са добре защитени, допълни Йохансон и каза, че се очакват повече служители и допълнителни ресурси от страна на "Фронтекс". 

От своя страна вътрешният министър на България Калин Стоянов каза, че в резултат на всички мерки от септември 2023 година има трайна тенденция за намаляване на натиска на нелегални мигранти към България. Той цитира и данни, според които от началото на годината до момента има малко над 7000 опита на граждани на трети страни да влязат нелегално в страната. 

По време на срещата министрите на България и Румъния подписаха и споразумение за по-добро полицейско сътрудничество и по-добра комуникация по линия на борбата с организираната престъпност.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна