Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

д-р Джина Дундова-Панчева
Снимка: личен архив

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева. 

"Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само една година, а други са двугодишни или многогодишни, – споделя д-р Панчева. – Те имат различна нужда от топлина и влажност, както и от светлина. Затова на различните места по света, с различен климат, живеят различни видове. Някои растат дори в пустините, въпреки че там е сухо и няма вода. 

Нашата прекрасна България е изключително богата на диви цветя и природата е вълшебна", категорична е д-р Панчева. 

А производството на ароматни маслодайни рози прославя България по целия свят. За цветята и буквите е част от поредицата "Умни книжки". След като в стихове д-р Джина Дундова-Панчева, разказа за птиците и рибите, дойде ред на цветята. Те правят света, според нея, толкова красив и вълшебен с присъствието си, а техният аромат и приказни цветове ни правят щастливи. 

В стихове лекарката - поетеса е вградила интересни факти за тридесет цветя (толкова са буквите в нашата азбука). Това прави детското пътешествие в света на цветята и на буквите чрез новата книга на д-р Джина Дундова-Панчева.

Повече за това пътешествие в света на цветята можете да научите от разговора на Ани Костова с д-р Джина Дундова-Панчева в предаването "Следобед за любопитните".

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна