Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Джонсън ще подложи на гласуване нов законопроект за 61 млрд. долара помощ за Украйна

Майк Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След дълго отлагане председателят на Долната камара на американския Конгрес Майк Джонсън заяви, че ще подложи на гласуване в събота нов законопроект за финансова помощ, включващ 61 милиарда долара за Украйна.

Въпреки че републиканците имат съвсем малко мнозинство в Долната камара, най-вероятно помощта за Украйна, Израел и Тайван ще бъде приета, тъй като освен от демократите отпускането на средства се подкрепя и от някои републиканци с центристки виждания. Президентът Джо Байдън заяви, че "твърдо подкрепя" новия законопроект за помощ за Украйна и че той "ще изпрати послание до света". 

Ако законодателството бъде прието в рамките на месец и половина, Белият дом трябва да изпрати в Конгреса дългосрочна стратегия за подкрепа на Украйна, а в рамките на два месеца да сключи споразумение с Киев за връщане на предоставената помощ

Дългоочакваният финансов пакет включва финансиране и за Израел в размер на 26 милиарда долара, както и средства за ограничаване на Китай и подпомагане на Тайван да отблъсне "военните провокации". 

Четвъртият законопроект цели да принуди китайската компания "БайтДенс" да продаде платформата Тик Ток, като в противен случай тя ще бъде забранена на територията на САЩ. Това става въпреки съпротивата на дясното крило на Републиканската партия, което настоява основен приоритет на Конгреса да бъде решаването на проблема с нелегалната миграция от Мексико.

Няколко републикански конгресмени, сред които Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия дори поискаха Джонсън, който също е републиканец, да бъде отстранен от поста му и отхвърлиха плана му, тъй като считат, че той изпълнява всички искания на демократите, без да включва никакви отстъпки по исканията на републиканците.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна