Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Снимка: Pixabay

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО. 

Законопроектът "за чуждестранните агенти“, който критиците сравняват със закона на Русия, който Москва използва за да се справя с инакомислещите, вече предизвика демонстрации три поредни вечери в Тбилиси.  

Той беше приет вчера от парламента на първо четене само с гласовете на управляващата партия "Грузинска мечта", като гласуването беше бойкотирано от опозицията. По време на дебатите

близо 10 000 протестиращи се събраха пред сградата на парламента, а при сблъсъците с полицията в последните дни са били задържани най-малко 13 души, а един полицай е бил ранен, съобщи вътрешното министерство.

В съвместното си изявление днес опозиционните партии приветстваха борбения дух на протестиращите и упрекнаха управляващата партия подкрепата на законопроекта.

"Руският закон, иницииран от "Грузинска мечта", е в противоречие с Конституцията на Грузия, волята на грузинския народ да стане пълноправен член на Европейския съюз и НАТО, както и на дългосрочната цел за осигуряване на суверенитета на нашата страна", се посочва в изявлението на опозицията. Кремъл отрича да е свързан със законопроекта.

Според него, организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, трябва да се регистрират като агенти за чуждестранно влияние.

За да влезе в сила законопроектът трябва да бъде подложен на гласуване от парламента още два пъти, а прозападният президент на страната Саломе Зурабишвили вече обяви, че ще му наложи вето.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени