Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Милорад Додик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница.

По време на войната в Босна през първата половина на 90-те години на миналия век Сребреница беше мюсюлмански анклав под протекцията на сините каски на ООН. на 11 юли 1995 година обаче той беше превзет от армията на босненските сърби и през следващите няколко дни бяха избити близо 8000 босненски мюсюлмани там.

Проектът на резолюция е предложен от Германия и от Руанда и се очаква да бъде подложен на гласуване в Общото събрание на ООН в началото на май.

На протеста в Баня Лука - главния град на Република Сръбска в Босна - Милорад Додик заяви, че такава резолюция е неприемлива за сърбите. 

"Сребреница беше престъпление, но не беше геноцид", заяви той. Лъжа било, че 8000 души са избити за 7 дни. И заплаши, че ако конфедералното правителство в Сараево не оттегли подкрепата си за проекторезолюцията, босненските сърби нямало повече да споделят една държава с босненските мюсюлмани.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени