Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Снимка: pixabay

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър.

Форумът се провежда по инициатива на неправителствената организация "Кислород за демокрацията" /Oxygen for Democracy/ съвместно с община Лимасол и Кипърския технологичен университет, като се съфинансира от Европейския съюз.

В програмата на дискусионната платформа са включени 13 панела по важни проблеми за развитието на общините и подобряването на качеството на живот на жителите им.

В тях участват над 100 кметове, експерти от публичния и частния сектор, от академичните среди и гражданското общество, представители на европейски институции.

Те ще обсъждат значението на иновациите и предприемачеството за утвърждаване на устойчиви градове, цифровата трансформация и създаването на интелигентни местни системи, новите "зелени" възможности.

Ролята на местната власт и гражданското общество за намаляване на отпадъците и развитие на кръговата икономика, за насърчаване на устойчивия туризъм също са сред темите, за които се търсят нови решения.

Специално място в дневния ред на форума заемат дискусионните панели, свързани с предстоящите в Кипър избори на 9 юни – едновременно европейски и местни. 

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна