Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слага се знак за равенство между разпоредбата, касаеща служебното правителство, и цялостната конституционна промяна, смята тя

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

С различни аргументи ГЕРБ, "Възраждане", БСП и ИТН целят да покажат, че промените в Конституцията не стават, отбеляза конституционалистът

| Интервю
доц. Наталия Киселова
Снимка: БГНЕС

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър.

Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия кандидат, смята Киселова.

Ако Министерският съвет е взел решение за смяната на двамата министри, излиза въпросът за компетентността на този, който прави предложението. Това не е правомощие на правителството, поясни конституционалистът.

"Много ще ми бъде любопитно как изглеждат предложенията на г-н Главчев. Виждам неща, които вървят из правните среди, затова повдигам този въпрос. Това е акт само на министър-председателя. И това е възможен отговор защо има забавяне."

Да се притиска толкова бързо президентът да сменя министри е излишно, изрази мнение доц. Наталия Киселова.

Каквито и да са мотивите, е редно да бъдат представени пред президента, дори да не са в предложението за издаване на указ, добави тя. 

В седмицата тишина, след като Главчев пое ангажимента да състави служебното правителство, "той си е дал сметка, че няма да може да се справи сам и са му помогнали, тези хора, които са му помогнали, сега започват да са недоволни", предположи още преподавателят относно причините за исканите персонални смени.

Снимка: БТА

С различни аргументи ГЕРБ, "Възраждане", БСП и ИТН целят да покажат, че промените в Конституцията не стават, коментира доц. Киселова в предаването "Преди всички". Според нея се слага знак за равенство между разпоредба, касаеща служебното правителство, и цялостната конституционна промяна, като ГЕРБ се е присъединил "към този хор".

"Тези, които бяха интелектуалните създатели на това положение – да се прехвърли част от тежестта към субекти извън президента, в момента целят цялостно дискредитиране на конституционните промени."

Вот на недоверие на служебно правителство не е възможен, но това няма да попречи на внеслите такова предложение да развиват тезата си.

Главчев обаче може да се оттегли и без вот на недоверие, уточни преподавателят по конституционно право.

Датата на изборите за парламент – 9 юни, не е под въпрос, категорична е Наталия Киселова. Дори да има изцяло ново служебно правителство, това няма да доведе до нови срокове и пренасочване на датата.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени