Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

И министърът, и заместник-министърът са бивши служители на "Информационно обслужване", обясни той в контекста на предстоящите избори

| Интервю
Благовест Кирилов
Снимка: БТА

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори.

В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но:

"Всички политически играчи в момента чакат да видят какво ще се случи. Част от тях го припознават, но казват, че не е сега моментът. За да не се правят промени в последния момент. Имаше достатъчно време да се направи. Трябва да се работи всеки ден за повече прозрачност, за повече доверие."

Методиката за удостоверяването на съответствието на машините за гласуване следва да се актуализира за всеки следващ избор – както заради спецификата на избора, така и заради опита от предходни избори, посочи Кирилов.  

"Методиката следва да бъде максимално обществено обсъждана, защото най-много експерти има сред обществото. Ако е обществено достъпно, може да се види какво притеснява хората и това да бъде отразено в методиката."

"Основният урок, който все още не са научили, е комуникацията – вътрешна: към ЦИК и министерствата, и външна – гражданинът Х да разбере какво се случва и да е сигурен, че това се случва правилно. Към момента отговорността е размита", изтъкна бившият заместник-министър.

Относно вътрешната рокада в МЕУ, при която министър и заместник-министър – Йоловски и Мундров, си смениха местата, в предаването "Преди всички" Благовест Кирилов коментира:

"Наблюдаваме интересна зависимост в МЕУ – и министърът, и заместник-министърът са бивши служители на "Информационно обслужване". В това аз виждам конфликт на интереси. Наблюдаваме парадокс – сами да контролираме себе си, но няма кой да провери дали добре сме го направили."

По думите на Кирилов, "липсата на контрол е плашеща". 

"Информационно обслужване" обработва машинно резултатите от броенето на гласовете. Разходите за това броене се договаря с ЦИК и МЕУ би следвало да контролира дали тези разходи са реални", подчерта Кирилов, даде примери увеличени средства за броенето и за видеонаблюдението на предишни избори и попита откъде идват одобрените по-високите разходи.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна