Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Снимка: Pixabay

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан.

В резултат на съобщенията за израелския удар цените на петрола скочиха. Фючърсите на суровия сорт Брент се повишиха с 2% до 88,86 долара за барел. Доларът поскъпна като цяло, златото се повиши с 1%, а фючърсите на S&P 500 спаднаха с 1 процент.

Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано иранската информационна агенция Фарс съобщи, че системите за противовъздушна отбрана в Исфахан са били активирани срещу "обект, за който се подозира, че е дрон". Ядрените обекти в провинция Исфахан остават невредими, съобщи държавната телевизия.

По-рано американската телевизия  Ей Би Си предаде, че израелски ракети късно снощи са ударили обект в Иран. Няколко полета над иранското въздушно пространство бяха отклонени. До 7:00 часа по Гринуич са отменени полетите на международното летище в столицата Техеран.

Вчера Иран каза пред Съвета за сигурност на ООН, че Израел "трябва да бъде принуден да спре по-нататъшен военен авантюризъм срещу ирански интереси", а генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в "момент на максимална опасност". Израел по-рано обяви, че ще отговори на иранската атака с ракети и дронове, извършена на 13 април.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени