Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Снимка: http://cdn.wn.com

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната.

Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във военни конфликти, се казва в публикация в Х.

По-рано в петък Израел нанесе удари по Иран. Първоначално се твърдеше, че атаките са извършени с ракети, но по-късно стана ясно, че над Иран са прелетели дронове, съобщават американски служители, цитирани от Би Би Си.

Към момента е ясно, че експлозия е била чута северозападно от иранския град Исфахан. Градът е третият по големина в ислямската държава, като провинцията е дом на голяма военновъздушна база, както и комплекс за производство на ракети.

В Исфахан се намира и част от комплекса с ядрената програма на Иран, но Би Би Си подчертава, че ядрените обекти не са засегнати и няма опасност, свързана с тях.

В нощта на събота срещу неделя Иран изстреля дронове и ракети срещу Израел в отговор на атаката срещу дипломатическата мисия в Дамаск. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна