Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И тъжно, и самотно

Снимка: Зорница Павлова

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ".

Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор.

Например: Как да не сме сами в този все по-забързан свят, в който никой никого не вижда?; Как да станем по-истински и по-духовни, а не да мислим единствено за шопинг и парцалки?; Как да намерим сродна душа, когато и самите ние сме тъжни, объркани и хаотични?; Как да се справим с все по-ширещото се безразличие и скудоумие, обхванали човечеството?; Как, в последна сметка, да бъдем по-човечни?… Трудни питания, много трудни.

Пиесата "Последната нощ" не претендира да им дава правилните отговори, но целта на изкуството не е тази – то все пак не е наука, целта на изкуството е да отправя точните въпроси. Авторът на пиесата "Последната нощ" Петър Маринков, режисьорът на радиопостановката Николай Ламбрев-Михайловски, музикалната оформителка Валя Бояджиева и актрисата Албена Колева правят именно това, превръщайки Радиотеатъра в място, където човещината и сърдечността намират своята дълго търсена обител.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна