Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Снимка: pixabay.com
Чуй новината! Чуй новината:

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването.

Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония.

Едното бебе е било транспортирано до Националната кардиологична болница, а другото - до Педиатричната болница в София, където са починали.

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева потвърди за смъртта на двете бебета от Кюстендил вследствие на заразяване с коклюш. Кондева отбеляза, че има ръст на заболеваемостта, регистрирани са 205 случая на заразени в страната:

"В тази връзка сме предприели мерки по изпращане на писма към Районните здравни инспекции, Българският лекарски съюз с искането общопрактикуващите да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи и съответно Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция "Медицински надзор" ще анализират тези данни и вече от вчера сме дали и указания за организация на необходимата лабораторна диагностика". 

Главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев допълни, че двете бебета са били на възраст под необходимата за поставяне ваксина срещу коклюш:

"Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. Имало е при едното, първото два пъти отказ за хоспитазация, което е предложено от Спешна помощ и едва вече при влошаването се стига до приемане, след това и от Специалната кардиологична болница. Сега наличието на тези два смъртни случая за мен е донякъде съвпадение, тъй като става въпрос и за деца, потърсили медицинска помощ доста късно, вече при наличието на тежки пневмонии, на дихателна недостатъчност, при които и лечението е било по-неефективно".
Доц. Кунчев допълни, че най-високият дял на заболелите от коклюш в страната е във възрастовата група 10-14 години, като от всички регистрирани случаи под 10 процента са стигнали до болница. 
Контактните на двете починали деца от Кюстендил са под наблюдение. Причинителят на болестта интензивно циркулира в София и в западната част на страната, като постепенно ще обхване и други части, а ако разпространението продължи, ще става дума за национална епидемия, каквато Европа преживява, добави Кунчев.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести, през миналата седмица у нас са потвърдени 54 новозаразени с вируса на коклюш.

От началото на годината са регистрирани над 200 случая, което е 50 пъти повече спрямо същия период на миналата година.

Заболяването е особено опасно за кърмачета, които не са получили първата си ваксина. Сред най-разпознаваемите симптоми са повишаване на температурата и пристъпи на остра и продължителна кашлица, които не могат да бъдат облекчени.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна