Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

Пианистката Донка Ангъчева покани уважавани интерпретатори в Музикферайн - Виена

| Репортаж
6
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер
Снимка: Sebastian Kocon

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството продължава да живее“ („Die Kunst lebt weiter“). Сред спонсорите на събитието бяха фирма „Бьозендорфер“ и Amadeus International School.

Галата се проведе в партнъорство с Международното Шопеново общество - Виена. От февруари 2024 г. Донка Ангъчева е член на управителния съвет на това реномирано международно дружество. Нейна е идеята за съвместната проява, както и благородната кауза всички приходи от концерта в Музикферайн да бъдат дарени на Международното Шопеново общество - Виена във връзка с бъдещи проекти, подкрепящи млади артисти.

Международното Шопеново общество във Виена е престижна институция с традиции. Основано е през 1952 г. В него членуват и подкрепят начинанията му изявени личности от музикалния, научния и обществения живот. От 1974 г., вече в продължение на 50 години, негов президент е легендарна личност - проф. д-р Теодор Каницер. В момента той е на 98 години, но продължава активно да ръководи дейността на дружеството и лично приветства изпълнителите и публиката от сцената в Музикферайн. Сред най-важните събития, организирани от дружеството, е авторитетния Шопенов фестивал, който се провежда ежегодно в Kartause Gaming, област Долна Австрия. През настоящата 2024 г. този музикален форум отбелязва 40-годишен юбилей, а във фестивалната програма през август е включена изява на Донка Ангъчева.

През годините на своето съществуване Международното Шопеново общество във Виена се ангажира както с изяви на изпълнители с успешна международна кариера, така и с подкрепа на млади таланти в началото на своя артистичен път. Именно в този контекст беше издържана концепцията и подбора на участниците в галавечерта, посветена на Шопен по инициатива на „Изкуството продължава да живее“.  

Публиката в Музикферайн съпреживя проникновената интерпретация на изявени известни артисти: пианистката Донка Ангъчева, виолончелистката Теодора Митева, оперната певица камерзенгерин Илдико Раймонди и трима водещи, ярки клавирни изпълнители на световните сцени: Людмил Ангелов, Кристофър Хинтерхубер и Януш Олейничак. Редом с тях своята вълнуваща дебютна изява на престижния концертен подиум имаха и младите талантливи студенти Самуел Орнулад (пиано) и Ана Мария Хуска (сопран). В програмата, съставена изцяло от творби на Шопен, прозвуча разнообразие от популярни концертни пиеси: Интродукция и брилянтен полонез за виолончело и пиано в До мажор, оп. 3, четири песни от вокални цикли на композитора, както и един прелюд, две полонези, три ноктюрни, етюд и четири мазурки за пиано.

Една изискана музикална вечер, покоряваща с емоционална изтънченост и стил. Възторжената публика в Музикферайн аплодира изпълнителите, сред които и големият български пианист Людмил Ангелов, световнопризнат за един от най-изтъкнатите съвременни виртуозни интерпретатори на творчеството на Фредерик Шопен. За своята изява той беше подбрал Ноктюрно в до-диез минор, op. 27/1 и Полонез в Ла-бемол мажор, op. 53.

В ефира на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ Людмил Ангелов сподели своето усещане за феноменалното въздействие и магическата атмосфера, която възниква между изпълнител и публика, когато звучи музиката на Шопен, както и за поканата да участва в галавечерта.

Донка Ангъчева разказа за емоцията и вдъхновението да организира този концерт в Музикферайн съвместно с Международното Шопеново общество във Виена.

Чуйте в звуковия файл.

   

По публикацията работи: Ирена Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна