Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелско нападение в Иран

Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд.
Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите.

Съединените щати и съюзниците настояха за въздържаност след нападението на Иран миналия уикенд, но израелският премиер каза, че страната му сама ще реши как да отвърне.

САЩ искат да покажат непоклатима подкрепа за Израел, но също и да направят всичко възможно да не се стигне до още по-голям конфликт.

Гласуване помощ за Израел, Украйна и Тайван

Очаква се в събота Американският конгрес да гласува помощ за Израел и за Украйна. Гласуването се забавя по политически причини. Републиканското мнозинство тази седмица представи няколко пакета, включително 3 различни законопроекта за помощ за съюзнически страни. Разделянето на пакета помощ на три бе в отговор на притеснения от някои консервативни кръгове. Въпросът за помощ за чужбина води до деления в редиците на републиканците в Камарата на представителите, особено що се отнася до въпроса за Украйна. Някои консерватори са твърдо против отпускане на допълнителна помощ за Украйна. 

Една от законодателките Марджъри Тейлър Грийн дори заплаши съпартиецът си - председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, че ще предложи отстраняването му от поста, ако той включи в дневния ред за гласуването на помощ за Украйна. Джонсън отвърна, че е абсурдно да му се иска оставката за това, че си върши работата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото наказателно дело срещу Тръмп

Бяха избрани съдебни заседатели в основния състав за първото наказателно дело срещу бившия американския президент Доналд Тръмп.
Темата за избора им бе водеща тази седмица в САЩ.

Тръмп е обвинен във фалшифициране на бизнес документация преди изборите през 2016-а, за да прикрие любовна афера.

12-членният състав за процеса срещу Тръмп бе избран вчера и днес предстои да се изберат всички резервни съдебни заседатели. Т.нар. жури решава в съдебния процес дали Тръмп е виновен или невинен. Процесът се следеше отблизо всеки ден тази седмица.

Задачата за намиране на безпристрастно жури е доста сложна. Как да си безпристрастен към Тръмп? Някои от селектираните заявиха по време на процеса по избор, че имат лично мнение за Тръмп и неговия мандат като президент, но ще бъдат безпристрастни в това дело.

Става дума за обвиненията срещу Тръмп в плащане на пари за прикриване на любовна афера със Сторми Даниелс.

По време на процеса до момента Тръмп показва поведение на критика срещу съдебната система и незачитане на някои правила. И това дело се случва в година на президентски избори, в които той е участник. Темата за делата срещу Тръмп е основна за републиканците, които смятат, че Тръмп е обект на лов на вещици, а демократите по принцип стоят настрана и не коментират като основно казват, че никой не е над закона. Но това, което Тръмп показа по време на процеса може да се превърне в аргумент на демократите по време на кампанията.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна