Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки очаква рекордно ниска избирателна активност

България е в тежка конституционна и институционална криза след промените в Конституцията, чиято първоначална цел беше  орязване правомощията на президента. Това заяви в Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки, който прогнозира скандално ниска избирателна активност на предсрочните парламентарни избори. Джамбазки потвърди, че ще е водач на листата на ВМРО за европарламента. 

Последните промени в Конституцията, които парламентът прие, тотално блокират работата на което и да било служебно правителство, а нивото на парламентаризма в България е скандално, заяви пред студенти в Югозападния университет Ангел Джамбазки:

"Това е резултат от абсолютно безпросветното, буквално скандално поведение при промяната на основния закон. Безотговорно е по такъв начин да се хвърлят държавата в институционална и конституционна криза. Кои според вас ще работи в тези институции в момента?".

Джамбазки прогнозира рекордно ниска избирателна активност и нова спирала от избори:

"Такива скандали винаги разочароват хората, винаги отблъскват хората".

Засега ВМРО ще участва самостоятелно на изборите 2 в едно, заяви Ангел Джамбазки и потвърди, че той ще е водач на листата за евровота.

Икономическите интереси на Западна Европа са единствената причина България и Румъния да не са пълноправни членове на Шенген, убеден е той. Приемането ни в Шенген само по въздух и вода е плод на пакетно споразумение между западноевропейските държави и Унгария, което прикрива истинските причини. Тези страни се страхуват от конкурентоспособността на транспортния и спедиторския бизнес в България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша и това ни отдалечава от Европейския съюз, каза Джамбазки:

"Не сме в Шенген, за да не може пристанището в Констанца, това във Варна, това в Пирея и най-вече от това в Солун да бъдат свързани с сухоземно със Западна Европа".

Българският национален интерес по темата "Шенген" трябва да се защитава най-вече от изпълнителната власт убеден е Джамбазки.

"Само че, за съжаление, българската изпълнителна власт е изключително безгръбначна, когато трябва да слуша някой началник".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени