Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

16
Снимка: Фейсбук/БКИ-Париж

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица.


Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350 години българско килимарство” и включва редки екземпляри от различни райони на страната ни с традиция в килимарството.


"Възхитително!", "Поздравления за прекрасната изложба!", "Чудесна аранжировка с хубави каталози"– това са част от реакциите на посетителите на галерията, както и на фейсбук страницата на Института, където са поместени снимки о откриването на 18 април.


Ако искате пример за успешна културна дипломация и промоция на страната ни, ето го! – написа във фейсбук и световноизвестният български художник и аниматор Теодор Ушев. В типичния си реалистичен тон той описва изложбата така:

"Ако има традиция и майсторство, с което България може да се гордее, това е Българският килим. В този тривековен занаят е втъкана чувствителността, усещането за ритъм, една свъхземна естетика и усещане за форма и цвят, уникална по същност и изказ.

Истинска експлозия на гения на Българската жена, килимът е едно от местата, където тя полага с таланта си невиждани форми, цветове, истории, емоции и копнеж за свобода.

Свобода от стигмите, тежкия си ден, предразсъдъците.


Килимът е най-чистият израз на този бунт към робството - робството на семейството, обществото, изкуство на категоричния стремеж към един пъстър , щастлив и различен свят.


Килими от миналия век, събирани с много любов от един холандски колекционер, изложени от днес в Български Културен Институт, поредния забележителен проект на Десислава Бинева" – написа Теодор Ушев.


Ако сте в Париж и искате да се потопите в магичния свят от багри и форми, можете да го направите до 14 юни т.г..



Още кадри от откриването на експозицията ще откриете в галерия под публикцията.


Снимки: фейсбук/БКИ-Париж


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна