Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Регистрацията на кандидати за евродепутати - до 7 май

Снимка: БГНЕС

Регистрацията на инициативните комитети за участие в предстоящите на 9 юни избори за народни представители ще бъде до 29 април. Тя ще се извършва в районните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия. 

Регистрацията на кандидатите за участие в изборите за членове на Европейския парламент ще се извършва в ЦИК до 7 май, включително. 

В същия срок районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи в изборите за народни представители. 

Членовете на ЦИК гласуваха и списък на местата в държавите, в които могат да се образуват избирателни секции. Заместник-председателят на комисията Цветозар Томов уточни, че това са места, в които до 5 години преди новия вот е имало избирателна секция, в която са гласували не по малко от 100 избиратели. Секции ще има и на местата, където България има дипломатически и консулски представителства:

"Министерство на външните работи с писмо ни уведоми, от една страна, за държавите и местата извън страната, в които Република България има разкрити дипломатически консулства и от друга, за държавите, в които има такива представителства, но според МВнР са налице съображения за нецелесъобразност за образуване на избирателни секции". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна